ازدواج عایشه با پیامبر (ص) در سن 6 سالگی واقعیت ندارد

کد 4928

متن شبهه یا سوال:

«لکه ننگ زندگی پیامبر با عایشه در شش سالگی
خب عقل هم چیز خوبیه تا می‌خوای هم اعتراض کنی به این امور زودی میگن دستور خدا بوده»

آیا سن عائشه در زمان ازدواج با پیغمبر 6 سال بود؟ لطفا توضیح دهید.

 

پاسخ اجمالی

در پاسخ به منابع اهل سنت استناد می‌شود، چون راويان اين قول (عقد در شش سالگي و ازدواج در نُه سالگي) علما و اكابر اهل سنت هستند.

1. بخاری از عایشه نقل می‌کند که: رسول خدا سه سال بعد از خديجه با من ازدواج كرد. (صحیح بخاری، ج 4، ص231)
با توجه به این‌که حضرت خدیجه در سال دهم بعثت از دنیا رفت، پس زمان ازدواج رسول خدا با عایشه در سال ۱۳ بعثت است.

2. طبرانی در رابطه با اسماء دختر ابوبکر می‌نویسد: اسماء ۲۷ سال قبل از هجرت به دنیا آمد. (المعجم الکبیر، ج۲۴، ص۷۷)

3. طبق نقل بزرگان اهل سنت، اسماء ده سال از عائشه بزرگتر بوده است.
ابن أبی الزناد نقل کرده است که اسماء دختر ابوبکر، ده سال از عائشه بزرگتر بوده است. (سیر اعلام النبلاء، ج۲، ص۲۸۹)

4. بنابراین:
اسماء در سال اول بعثت ۱۴ ساله بود، پس عایشه در سال اول بعثت ۴ ساله و در سال ۱۳ بعثت ۱۷ ساله بوده، که البته دو سال و بنابر قولی چهارسال هم در عقد رسول خدا بود و سپس در شوال سال دوم یا چهارم هجرت ازدواج کرد که در آن موقع ۱۹ یا ۲۱ سال سن داشت.
سن عایشه در هنگام ازدواج حداقل 19 سال بوده است البته طبق برخی نقل های دیگر می‌توان سن عایشه را تا 22 و 24 سال بیان کرد(در پاسخ تفصیلی به آن اشاره شده است).

ازدواج عایشه با پیامبر (ص) در سن 6 سالگی واقعیت ندارد، این مطلب از دروغ‌هایی است که در زمان بنی‌امیه ساخته شده است و با واقعیت‌های تاریخی سازگاری ندارد.

پاسخ تفصیلی

درباره تاریخ ازدواج رسول خدا صلی الله علیه وآله با عائشه دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد.
چون راويان اين قول (عقد در شش سالگي و ازدواج در نُه سالگي) علما و اكابر اهل سنت هستند، سعی می‌شود تمامي منابع از كتب معتبر اهل سنت استفاده شود. لازم به توضيح است كه در ميان علماي شيعه كساني كه مدعي هستند عائشه در هنگام عقد شش يا هفت ساله بوده جز ارجاعات بر كتب اهل سنت كه نوعاً برگشت به صحاح مي‌كند مستندي يافت نشد.

بخاری، از خود عائشه نقل می‌کند که رسول خدا سه سال بعد از حضرت خدیجه سلام الله علیها با او ازدواج کرده است:
«حدثنا قُتَیْبَةُ بن سَعِیدٍ حدثنا حُمَیْدُ بن عبد الرحمن عن هِشَامِ بن عُرْوَةَ عن أبیه عن عَائِشَةَ رضی الله عنها قالت ما غِرْتُ على امْرَأَةٍ ما غِرْتُ على خَدِیجَةَ من کَثْرَةِ ذِکْرِ رسول اللَّهِ (صلی الله علیه واله و سلم) إِیَّاهَا قالت وَتَزَوَّجَنِی بَعْدَهَا بِثَلَاثِ سِنِینَ وَأَمَرَهُ رَبُّهُ عز وجل أو جِبْرِیلُ علیه السَّلَام أَنْ یُبَشِّرَهَا بِبَیْتٍ فی الْجَنَّةِ من قَصَبٍ؛ از عائشه نقل شده است که به هیچ زنی به اندازه خدیجه، حسادت نکردم؛ زیرا: (الف)رسول خدا زیاد از او یاد می‌کرد؛ (ب)رسول خدا سه سال بعد از خدیجه با من ازدواج کرد؛ (ج)خداوند به رسول خدا و یا جبرئیل دستور داد که به خدیجه سلام رسانده و او را به خانه‌ای در بهشت بشارت دهد که از نی ساخته شده است.» (صحیح بخاری، ج 4، ص231)

با توجه به این که حضرت خدیجه سلام الله علیها در سال دهم بعثت از دنیا رفته‌اند؛ پس زمان ازدواج رسول خدا با عائشه در سال سیزدهم بعثت بوده است.

و ابن ملقن بعد از نقل روایت بخاری و استدلال به آن می‌گوید:
«وبنى بها بالمدینة فی شوال فی السنة الثانیة؛ رسول خدا در سال دوم هجری، عائشه را به خانه خود آورد.» (غایة السول فی خصائص الرسول صلى الله علیه وسلم، ج 1، ص 236)
طبق این نقل، رسول خدا در سال سیزدهم بعثت، عائشه را به عقد خود درآورده و در سال دوم هجری رسماً با او عروسی کرده است.

از نقل برخی دیگر از بزرگان اهل سنت به این نتیجه می‌رسیم که ازدواج رسول خدا با عائشه در سال چهارم هجری بوده است.
بلاذری در انساب الأشراف در شرح حال سوده، همسر دیگر رسول خدا صلی الله علیه واله و سلم می‌نویسد:
«وتزوج رسولُ الله صلى الله علیه وسلم، بعد خدیجة، سودة بنت زَمعة بن قیس، من بنی عامر بن لؤی، قبل الهجرة بأشهر… فکانت أول امرأة وطئها بالمدینة؛ رسول خدا بعد از خدیجه، چند ماه قبل از هجرت با سوده بنت زمعه ، ازدواج کرد و او نخستین همسری بود که رسول خدا در مدینه با او همبستر شد.» (أنساب الأشراف، ج 1 ، ص 181)

از طرف دیگر ذهبی مدعی است که سودة بن زمعه، چهار سال تنها همسر رسول خدا بوده است؛
«وتوفیت فی آخر خلافة عمر، وقد انفردت بصحبة النبی صلى الله علیه وسلم أربع سنین لا تشارکها فیه امرأة ولا سریة، ثم بنى بعائشة بعد؛ سوده در سال آخر خلافت عمر از دنیا رفت، او چهار سال تنها همسر رسول خدا بود، هیچ زنی و هیچ کنیزی در آن چهار سال با سوده در این امر شریک نبود، سپس رسول خدا با عائشه ازدواج کرد.» (تاریخ الإسلام و وفیات المشاهیر والأعلام، ج 3، ص 288)
در نتیجه، عائشه در سال چهارم هجرت (چهار سال بعد از ازدواج رسول خدا با سوده) با آن حضرت ازدواج کرده است.

حال با مراجعه به مدارک و اسناد تاریخی سن عائشه را در هنگام ازدواج بررسی خواهیم کرد؛

مقایسه سن عائشه با سن اسماء بنت أبی‌بکر:
یکی از مسائلی که سن دقیق عائشه را در هنگام ازدواج با رسول خدا به اثبات می‌رساند، مقایسه سن او با سن خواهرش اسماء بنت أبی بکر است. طبق نقل بزرگان اهل سنت، اسماء ده سال از عائشه بزرگتر بوده و در سال اول هجری بیست و هفت سال داشته است. همچنین در سال هفتاد و سه از دنیا رفته است؛ در حالی که صد ساله بوده است.

ابونعیم اصفهانی در معرفة الصحابة می‌نویسد:
«أسماء بنت أبی بکر الصدیق … کانت أخت عائشة لأبیها وکانت أسن من عائشة ولدت قبل التأریخ بسبع وعشرین سنة؛ اسماء دختر ابوبکر، از جانب پدر خواهر عائشه و از او بزرگتر بود، اسماء، بیست و هفت سال قبل از تاریخ به دنیا آمد.» (معرفة الصحابة ج 6، ص 3253)

و طبرانی می‌نویسد:
«مَاتَتْ أَسْمَاءُ بنتُ أبی بَکْرٍ الصِّدِّیقِ سَنَةَ ثَلاثٍ وَسَبْعِینَ بَعْدَ ابْنِهَا عبد اللَّهِ بن الزُّبَیْرِ بِلَیَالٍ … وکان لاسماء یوم مَاتَتْ مِائَةُ سَنَةٍ وُلِدَتْ قبل التَّارِیخِ بِسَبْعٍ وَعِشْرِینَ سَنَةً؛ اسماء دختر ابوبکر در سال هفتاد و سه و بعد از پسرش عبد الله بن زبیر از دنیا رفت. اسماء در هنگام وفات صد سال داشت، بیست و هفت سال قبل از تاریخ (هجرت) به دینا آمده بود.» (المعجم الکبیر، ج 24 ، ص 77)

ابن عساکر نیز می‌نویسد:
«کانت أخت عائشة لأبیها وکانت أسن من عائشة ولدت قبل التاریخ بسبع وعشرین سنة؛ اسماء از جانب پدر، خواهر عائشه و بزرگتر از وی بود، اسماء بیست و هفت سال قبل از تاریخ به دنیا آمده بود.» (تاریخ مدینة دمشق وذکر فضلها وتسمیة من حلها من الأماثل، ج 69، ص 9)

و ابن اثیر می‌نویسد:
«قال أبو نعیم: ولدت قبل التاریخ بسبع وعشرین سنة؛ ابو نعیم گفته: اسماء بیست و هفت سال قبل از تاریخ به دنیا آمده است.» (أسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج 7، ص 11)

و بیهقی نقل می‌کند که اسماء، ده سال از عائشه بزرگتر بوده است:
«أبو عبد الله بن منده حکایة عن بن أبی الزناد أن أسماء بنت أبی بکر کانت أکبر من عائشة بعشر سنین؛ ابن منده از ابن أبی الزناد نقل کرده است که اسماء دختر ابوبکر، ده سال از عائشه بزرگتر بوده است.» (سنن البیهقی الکبرى، ج 6، ص 204)

اسماء در سال اول بعثت 14 ساله و 10 سال از عائشه بزرگتر بوده است. پس عائشه در سال اول بعثت 4 ساله و در سال 13 بعثت (سال عقد با رسول خدا) 17 ساله و در شوال سال دوم هجرت (سال ازدواج رسمی با پیامبر) 19 ساله بوده است.

از طرف دیگر: اسماء در سال 73 صد ساله بوده ، 100 منهای 73 مساوی است با 27 . پس در سال اول هجرت، 27 سال داشته است.
اسماء از عائشه 10 سال بزرگتر بوده است. 27 منهای 10 مساوی است با 17 .
پس عائشه در سال اول هجرت 17 سال سن داشته است. پیش از این ثابت کردیم که پیامبر در شوال سال دوم هجری رسماً با عائشه ازدواج کرده است؛ یعنی عائشه در هنگام ازدواج با رسول خدا 19 سال داشته است.

عائشه، در چه سالی ایمان آورد:
سال اسلام آوردن عائشه نیز، سن او را در هنگام ازدواج با رسول خدا صلی الله علیه وآله مشخص و روشن می‌کند. طبق گفته بزرگان اهل سنت، عائشه در سال اول بعثت ایمان آورد و جزء هیجده نفر اولی بود که به ندای رسول خدا لبیک گفت.

نووی در تهذیب الإسماء می‌نویسد:
«وذکر أبو بکر بن أبی خیثمة فی تاریخه عن ابن إسحاق أن عائشة أسلمت صغیرة بعد ثمانیة عشر إنسانا ممن أسلم؛ ابن خیثمیه در تاریخش از ابن اسحاق نقل کرده است که عائشه در کودکی و بعد از هیجده نفر ایمان آورد.» (تهذیب الأسماء واللغات، ج 2، ص 615)

اگر عائشه در زمان اسلام آوردنش (سال اول بعثت)، هفت ساله بوده باشد، در سال دوم هجری (سال ازدواج رسمی با رسول خدا) 22 ساله خواهد شد.
اگر سخن بلاذری را بپذیریم که چهار سال بعد از ازدواج رسول خدا با سوده؛ یعنی در سال چهارم هجری با آن حضرت ازدواج کرده است، سن عائشه در هنگام ازدواج با رسول خدا 24 سال خواهد شد.
این عدد با توجه به سن عائشه در هنگام ایمان آوردن، تغییر می‌کند.

خلاصه آنکه:
سن عایشه در هنگام ازدواج حداقل 19 ساله بوده است البته طبق برخی نقل های دیگر می توان سن عایشه را تا 22 و 24 سالگی بیان کرد. پس اینکه گفته شود عایشه در 6 سالگی ازدواج کرده و دختر 6 ساله مناسب برای ازدواج نیست؛ از دروغ‌هایی است که در زمان بنی‌امیه ساخته شده است و با واقعیت‌های تاریخی سازگاری ندارد.

  • Aesheh_002_4928_web
  • Aesheh_003_4928_web
  • Aesheh_004_4928_web
  • Aesheh_005_4928web
  • Aesheh_001_e_web
  • Aesheh_005_e_web

مطالعه بیشتر

valiasr-aj.com/persian/shownews.php?idnews=5127

hawzah.net/fa/Question/View/2550

sonnat.net/news/625

yon.ir/wikifeqhA6

the14.ir/4928


برچسب ها: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
2 پاسخ
  1. سید علی
    سید علی گفته:

    با سلام و خسته نباشید،یک اشتباهی در متن و عکسی که در فضای مجازی منتشر کردید وجود داره،و اون هم اینه که در بعضی قسمت ها سال هجرت در نظر گرفته شده،و در برخی قسمت ها بعثت.به متنی که منتشر کردید دقت کنید.

    پاسخ
    • ادمین
      ادمین گفته:

      باسلام و احترام
      اشتباهی وجود ندارد، بلکه محاسبات برحسب همان تاریخ هجرت و بعثت انجام شده، لطفا مجددا مطالعه کنید.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله ی امنیتی *