آیه ولایت را جعل کرده و به علی (ع) نسبت داده اند؟!

کد : 10136

متن شبهه یا سوال:

بعضی از افترا زنندگان حدیثی را جعل نموده‌اند مبنی بر اینکه این آیه (مائده/55) در مورد علی نازل شده است؛ هنگامی که در نماز انگشترش را صدقه داد این آیه نازل شد. کذب و بطلان این روایت مورد اجماع علمای حدیث می‌باشد و کذب آن از وجوه بسیاری مشخص است:

1- «الذین» در آیه به صیغه جمع آمده، ولی علی مفرد است.

2- واو در «وهم راکعون» واو حالیه نیست، زیرا در این صورت تنها ولایت و دوستی کسانی مقبول است که در حال رکوع زکات می‌دهند، و بنابراین دوستی با سایر نزدیکان و صحابه پیغمبر ناروا خواهد بود.

3- مدح در پی عملی متصور است که آن عمل واجب و یا مستحب باشد، در حالی که به اجماع علمای اسلامی زکات‌دادن در داخل نماز نه واجب است و نه مستحب، زیرا باعث عدم تمرکز در نماز می‌شود.

4- چنانچه دادن زکات در نماز یک حُسن می‌بود، نمی‌بایست تفاوتی بین دادن آن در حال رکوع و غیر رکوع وجود داشته باشد، و بلکه دادن آن در حالت ایستاده و نشسته راحت‌تر است.

5- در زمانی که پیغمبر صلی الله علیه وسلم زنده بود، هنوز زکات بر علی فرض نشده بود.

6- چیزی غیر از انگشتر برای زکات بهتر از انگشتری است، و اکثر فقهاء می‌گویند: دادن انگشتری برای زکات کافی نیست [و به تنهایی زکات محسوب نمی‌شود].

7- در حدیث مورد استشهاد روافض آمده که گدایی درخواست کمک کرد و علی انگشتری‌ را به او داد در حالی که شایسته است زکاتی مورد مدح واقع گردد که بدون درخواست‌ گدا و ابتداءاً انجام شده باشد، نه اینکه شخص منتظر درخواست گدا بماند.

8- کلام با سیاق نهی از دوستی با کفار و امر به دوستی مؤمنان با یکدیگر نازل شده است، همچنانکه سیاق آیه بر این مطلب دلالت می‌کند.

پاسخ اجمالی

در اینکه آیه شریفه ۵۵ سوره مائده در مورد حضرت علی(ع) نازل شده جای شک و شبهه ای نیست.

این امر نه تنها مورد اتفاق شیعیان بلکه مورد تایید اهل سنت هم میباشد.

انتساب این آیه به حضرت علی(ع) را 18 نفر از صحابه و مشاهير تابعين نقل کرده‌ و 63 نفر از حفاظ و اعلام در کتب خود اين قضيه را مطرح کرده‌اند.

برای سایر ایرادات نحوی و آنچه در متن شبهه آمده جواب مستند وجود دارد که در بخش تفصیلی خواهد آمد

پاسخ تفصیلی

بخش اول (امان از بی سوادی و لجاجت)

1. متاسفانه با گسترش نرم افزارهای ارتباطی (موبایل) بستری فراهم شده که به همه این امکان را می دهد تا مطالبی را منتشر کنند ، اعم از راست و دروغ ، علمی و غیرعلمی و … ، که جدیدا در فضای مجازی و بویژه شبکه های اجتماعی – مخصوصا کانال های تلگرام – افرادی با عنوان اهل سنن در حال فعالیت هستند (که نمیدانیم از برادران اهل تسنن هستند یا از معاندین دین اسلام که ظاهرا کار وهابیت ملعون است) که با توجه به مطالبی که انتشار میدهند معلوم است فاقد سواد هستند و با طرح اینگونه مباحث هم سواد و علم خود را زیر سوال می برند و هم به نوعی منعکس کننده تفکرات پوچ و بدون پشتوانه وهابیت هستند.

2. اما برای پاسخگویی به مطالب بالا ، ابتدا آیة ولایت را ذکر میکنیم؛

آیه ولایت:

« إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آَمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ »
(سوره مائده آيه 55)

سخن خيلي زياد است که مرحوم شيخ طوسي مي‌گويد: اين قوي‌ترين دليل شيعه بر امامت حضرت امير سلام الله عليه است که 18 نفر از صحابه و مشاهير تابعين نقل کرده‌اند و 63 نفر از حفاظ و اعلام در کتب خود اين قضيه را مطرح کرده‌اند.

3. در اینجا به ذکر چند مورد از منابع اهل سنت در رابطه با این آیه میپردازیم ؛

– طبراني که متوفاي 360 است از زيد بن حسن از جدش از عمار نقل مي‌کند که اميرالمؤمنين سلام الله عليه در حال رکوع مشغول خواندن نماز مستحبي بود و انگشترش را از انگشتش درآورد و به سائل داد و اين قضيه به نبي مکرم خبر داده شد و بر نبي مکرم اين آيه (سوره مائده آيه 55) نازل شد.

بعد از اين که اين آيه نازل شد و بر مردم قرائت کرد:
«فقرأها رسول الله صلى الله عليه وسلم ثم قال من كنت مولاه فعلي مولاه.»
(المعجم الأوسط، ج 6، ص 218)

– حاکم نيشابوري که متوفاي 405 است روايتي را از اميرالمؤمنين نقل مي‌کند که وقتي اين آيه نازل شد، پيغمبر اکرم وارد مسجد شد و ديد بعضي از مردم در حال رکوع و بعضي در حال قيام و مشغول نماز هستند و حضرت با يک سائلي مواجه شد و پيامبر سؤال کرد:

«أعطاك أحد شيئا فقال لا إلا هذا الراكع لعلي أعطاني خاتما ؛ آيا کسي به شما چيزي داد گفت: بله اين آقائي که در حال رکوع است و اشاره کرد به اميرالمؤمنين و گفت: اين به من انگشترش را داد.»
(معرفة علوم الحديث، ج 1، ص 102 و تاريخ مدينة دمشق، ج 45، ص 303)

– جناب جصاص که از مفسران نامي اهل سنت است مي‌گويد: مجاهد، سدي، ابو جعفر و عتبة بن ابي حکيم، اين‌ها نقل کرده‌اند:

«أنها نزلت في علي بن أبي طالب حين تصدق بخاتمه وهو راكع.»
(أحكام القرآن للجصاص، ج 4، ص 102)

من دوست دارم که اين آقايان وهابي‌ و اين کارشناساني که چشم‌شان را بر روي حقائق بسته‌اند، اين منابع را ببينند و اين که اين شخصيت‌هاي بزرگ مثل مجاهد و سدي و عتبة نقل کرده‌اند، آيا اين‌ها فهميده نقل کرده‌اند يا نفهميده نقل کرده‌اند؟

– منابع زياد است و چون حوصله بينندگان عزيز سر نرود و خسته نشوند، به همين اندازه اکتفا مي‌کنم.

بخش دوم (پاسخ به چند اشکال)

1. کلمه جمع (الذین) و اراده شخص واحد (امیرالمومنین علی علیه السلام) از آن؟

پاسخ:
– اولا میان استعمال لفظ جمع در مفرد و انطباق عنوان جمع بر یك فرد تفاوت است.
– در آیه شریفه، «الذین آمنوا» با توجه به اوصافى كه براى آن ذكر شده است، فقط بر على بن ابى طالب علیه السلام منطبق مى شود و یك مصداق بیش تر ندارد اما این بدان معنا نیست كه جمع در مفرد به كار رفته است.
– بلكه مصداق آن لفظ، واحد بوده است؛ و این گونه استعمال بسیار شایع و رایج است ، در قرآن كریم نیز مواردی از این قبیل بسیار آمده كه آیه به صورت جمع نازل شده و حال آنكه مصداق خارجی آن فردی واحد است. برای مثال آنجا كه می فرماید:

«و اذا قیل لهم تعالوا یستغفر لکم رسول الله لوؤا رءوسهم و رایتهم یصدون و هم مستکبرون» (منافقون/5)
«و هرگاه به آنها گفته شود بیایید تا رسول خدا برای شما از حق آمرزش طلبد، سرپیچند و مشاهده می کنی با تکبر و نخوت روی برمی گردانند.»

و همچنین است آیه 7 سوره منافقون.

در این دو آیه خداوند، حکمی کلی را در مورد منافقین آورده است که با تکبر و نخوت روی برمی گردانند و می گویند بر اصحاب رسول انفاق نکنید. در حالیکه با مراجعه به شأن نزول مشاهده می شود در عین اینکه خدا در این آیات منافقین را مورد خطاب قرار داده است و حکمی را صادر کرده است، ولی مصداق خارجی این آیات شخصی واحد، به نام عبدالله بن أبی بوده است.
(می توان در تفسیر طبری و همچنین در تفسیر سیوطی از قول ابن عباس در ذیل این آیات، مطلب فوق را مشاهده نمود.)

– و آیات دیگر که ذکر آن باعث طولاتی شدن کلام میشود.

2. آیا فضیلت دادن زکات در حال رکوع بیشتر است؟

پاسخ: اینکه زکات دادن امام علی علیه السلام در حین رکوع ستایش شده به لحاظ این نیست که انفاق در این حالت تمجید و ستایش ویژه ای را در بر دارد و نسبت به زکات دادن در غیر حالت رکوع فضیلت دارد بلکه به این لحاظ است که اتفاقا سوال سائل در حالت رکوع آن حضرت بود، یعنی آن شخص نیازمند در حالت رکوع آن حضرت از او درخواست کرد، و تمجید و ستایش به لحاظ این است که حضرت این عمل عبادی ( زکاة ) را انجام داد و به تاخیر نینداخت. این قید حالت (رکوع) تنها از آن جهت اضافه شده است که موضوع را تخصیص زده تا هر زکاة دهنده ای را شامل نشود نه آنکه زکات در حال رکوع دارای فضیلت بیشتری باشد.

3. در زمانی که پیغمبر صلی الله علیه وسلم زنده بود، هنوز زکات بر علی فرض نشده بود؟!!!

ظاهرا مقصود مستشکل از جمله بالا این است که , اگر ولى به معناى متصرف در امور و امامت باشد، در حال نزول آیه، این امر محقق نمى شود؛ چون على بن ابى طالب (ع) در زمان حیات رسول خدا(ص) امام و متصرف در امور نبوده است.

پاسخ: در تعبیرهاى ادبى، بسیار دیده مى شود كه اسم یا عنوانى به افرادى گفته مى شود كه آن را بالقوه دارا هستند؛ به طور مثال، شخص، كسى را « وصى » خود یا « قیم » اطفال خویش قرار مى دهد و در حالى كه هنوز زنده است، بر آن كس، عنوان وصى و قیم صدق مى كند. در قرآن نیز این گونه تعبیرها دیده مى شود؛ از جمله زكریا از خداوند مى خواهد: « فهب لى من لدنك ولیا یرثنى و یرث من ال یعقوب…» (مریم / 5 و 6) در حالى كه روشن است مقصود از «ولى» در این جا سرپرستى براى بعد از مرگ منظور است. افزون بر این كه بر اساس دلیل هاى بسیارى، على (ع) در زمان حیات پیامبر(ص) داراى ولایت بوده است؛ اما این سرپرستى عنوان خلافت داشته؛ یعنى در غیاب پیامبر، على جانشین حضرت بود؛ چنان كه هارون در حیات موسى (ع) خلیفه وى بود و براساس حدیث منزلت، تمام منزلت هاى هارون نزد موسى براى علی (ع) نزد پیامبر(ص ) ثابت است.

4. اگر چه همه اشکالات موجود در متن برای منحرف کردن ذهن مخاطب بیان شده و از مقدمات بچه گانه ای استفاده شده ولی با توجه به درخواست مخاطبین خود را موظف دانستیم تا به برخی از آنها پاسخ دهیم ، باقی اشکالات ، اشکالات خنده داری است که حتی کسانیکه سطحی ترین اطلاعاتی در رابطه با دین و احکام آن دارند جواب آن را میدانند.

* تا آنجا که ممکن بود سعی شد مطالب بصور خلاصه بیان شود تا از حوصله مخاطب خارج نشود ؛ تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل!!!؟

(برای مطالعه تفصیلی تر به لینک های موجود در بخش منبع رجوع کنید)

مطالعه بیشتر

yon.ir/VaAjSanad

yon.ir/SibtEshkal

the14.ir/10136


برچسب ها: , , , , , , , , , ,
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله ی امنیتی *